Herstel woningen aan de Bildtdijken

Geen verrotte kozijnen meer, afgebladderde verf of ingezakte daken. Twee woningen aan de Bildtdijken zijn volledig opgeknapt. Er volgen er meer in de omgeving van Sint Annaparochie.

Er zit behoorlijk vooruitgang in het project Herstel dorpen en Bildtdijken. Dat meldt de stichting die het project uitvoert en daarvoor 1 miljoen euro van de provincie kreeg en 400.000 euro van de voormalige gemeente het Bildt.

Sinds de start in oktober 2017 zijn twee woningen volledig gerenoveerd. De eigenaren droegen flink bij in de kosten en wonen zelf in de panden.

Inmiddels heeft de stichting drie leegstaande panden aangekocht die nu voor renovatie in aanmerking komen. Daarbij zit een voormalig drugspand. Het gaat om de woningen aan de oudebildtdijk 816, 818 en 1066. Zodra ze opgeknapt zijn, worden ze te koop aangeboden. De verwachting is dat ze medio dit jaar, rond de bouwvak, opgeleverd worden.

De stichting werkte de renovatieplannen uit met architectenbureau Adema in Dokkum. Bij voorkeur wordt gewerkt met bouwbedrijven uit de streek. Met de drie woningen gaan Plantinga Timmerwerken uit Oudebildtzijl en bouwbedrijf Van der Meer uit Sint Annaparochie aan de slag. Er zijn verder contacten met drie bewoners/eigenaren om ook hun huizen aan te pakken.

De opdracht voor de stichting is minimaal tien woningen op te knappen. De stichting biedt daarbij begeleiding, bijvoorbeeld als er asbest wordt geconstateerd. Het idee erachter is dat als deze panden er weer mooi bij staan, de uitstraling van de Bildtdijken verbetert en daarmee de leefbaarheid van het woongebied.

Uit een inventarisatie bleek dat van de 509 woningen aan de Bildtdijken er 133 slecht waren, waarvan 14 zeer slecht.